Am o problema. De fapt, noi toti avem o mare problema: habar n-avem ce mancam.
Aud zilnic la televizor, ca trebuie sa citim etichetele, ca suntem niste ignoranti, ca le dam copiilor prea mult zahar, din cauza ca nu deslusim lista ingredientelor. Buuun...
Nu stiu altii cum sunt, dar eu citesc. Citesc ingredientele, le etichetez in capul meu in bune si rele, incerc sa aleg raul cel mai putin rau. Dar cine raspunde pentru ceea ce scrie pe etichete? Poate ati citit si voi articolul despre mierea poliflora, vanduta ieftin, ce-i drept, pe al carei borcan scria ca are in compozitie "miere poliflora dinafara UE", iar la analizele de laborator a iesit ca e 100% zahar, in diverse forme.
100% !!!!!
Nu 50%, nu 70% , ci 100% !!!!
Nu pot sa nu ma intreb cine raspunde pentru aceasta inselaciune? Imi veti spune ca nici nu avea cum sa fie miere adevarata la 10-14 lei borcanul, dar asta nu e relevant. Ma gandesc la romanul care abia isi permite un kg de zahar si care, cu gandul la sanatatea lui sau a copilului cumpara "mierea" asta. Cine raspunde pentru romanul acesta inselat, care cumpara zahar la suprapret, ambalat intr-o forma aparent sanatoasa????
Cine-i va spune ca a citit zadarnic eticheta?
Acesta e doar un exemplu, care s-a descoperit pentru ca niste apicultori care nu puteau concura pretul foarte mic, au dus acest produs la analize. Noi ce ar trebui sa facem? Sa ne plimbam cu fiecare produs cumparat pe la laborator sau sa ne incredem linistiti in etichete si apoi sa ne miram de ce naiba creste vertiginos incidenta cancerului de stomac si colon in Romania?
Na, ca m-am enervat!
Si acum vine rezolvarea : vor aparea si la noi etichetele semafor, care vor cataloga alimentele in functie de cantitatea de zahar si/sau grasimi continuta, incadrandu-le in diferite grupe de risc. Pai daca ei, producatorii pot scrie ce vor la ingrediente, nu vom avea noi doar alimente cu bulina verde, eventual galbena? Nu vom fi noi, romanii, neamul cel mai bolnav, care mananca cel mai sanatos...pe eticheta vorbind ...